In december worden wij doorgaans overspoeld met goede doelen die een noodoproep doen aan alle Nederlanders.
De sociale media laat een constante stroom aan goede doelen zien, die juist in december mensen proberen te overtuigen van het nut van geven.
Maar geven mensen ook meer in de donkere decembermaanden? Of vindt men het juist heel vervelend, al die verzoeken?

In een ver verleden is daar wel onderzoek naar gedaan maar of dat nog up to date is, is maar zeer de vraag.
Over het algemeen is het wel zo dat hoe meer mogelijkheden er zijn om te doneren aan het goede doel hoe meer men dit ook doet.
Maar ik volg nu al een paar dagen een aantal grote organisaties en ik zie daar ook reacties geplaatst van mensen die het duidelijk tegen de borst stuit dat er zo massaal om geld wordt gevraagd, juist in deze periode.

Zo zie ik dat de organisatie Wilde Ganzen toch behoorlijk veel negatieve reacties krijgt.
Wilde Ganzen zet zich in voor armoede in met name in Derde wereldlanden. Bijvoorbeeld ambulance in India, het bouwen van een dak op een school in Indonesië en  watertanken in Kenia.
Een aantal volgers geeft hun ongezouten mening en vindt dat zij dit geld moeten investeren in eigen land, dat ze moe wordt van al dat gebedel of zou willen dat Wilde Ganzen geld besteed aan voedselbanken in Nederland.

Zo heb ik nog een aantal andere organisaties gevolgd en ook daar de reacties bekeken en het opvallende is dat de negatieve reacties doorgaans in november en december worden gegeven. De rest van het jaar is het redelijk rustig qua negatieve reacties.
Blijkbaar brengen de feestmaanden heel wat teweeg in de wereld van filantropie.

Misschien is het wel too much. Misschien zijn mensen in deze donkere dagen tijd wat somberder gestemd of zijn we in deze periode ‘geef-moe’.
Wellicht wordt het weer eens tijd voor een nieuw onderzoek want het bestaan van dergelijke organisaties die zich inzetten voor mens, dier en milieu zijn van levensbelang!