Stichtingen voldoen niet aan de voorwaarden van de ANBI status

Vandaag kwam het vernietigende bericht in het nieuw van Pointer dat ruim 48% van alle stichtingen niet voldoet aan de voorwaarden die horenbij de ANBI status.
Schrikbarend!

Een Anbi status kun je krijgen via de belastingdienst maar komt met voorwaarden. Zo hoor je jaarlijks je jaarverslag en jaarrekening te publiceren. Voor 01 juli.
En dat gebeurt dus amper aldus Pointer.

Een ANBI status geeft stichtingen en donateurs belastingvoordeel en in enkele gevallen is die status ook een eis van fondsen waar je financien wilt gaan aanvragen voor je project.

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat stichtingen, die een maatschappelijk doel nastreven en geen winst mogen maken, niet transparant zijn over waar het geld nu eigenlijk aan besteed wordt.
Wat is de reden dat stichtingen dit niet doen?
In een aantal gevallen zal het zeker gaan om fraude: de mensen besodemieteren voor eigen gewin maar in een aantal gevallen gaat het ook om het gebrek aan een daadkrachtig bestuur met kennis van zaken, zo is mijn ervaring.

Enige jaren geleden begeleidde ikĀ  een kersverse stichting. Tot op het moment dat ik uit beeld verdween omdat de opdracht was afgerond, was de boel op orde.
Vandaag de dag rommelen ze maar wat aan. Geen publicatie van het jaarverslag en de jaarrekening, vage tikkie-acties waarvan niemand weet wat er nu eigenlijk met het geld gebeurt en een bestuur die van geen toeten of blazen weet.

Mijn advies aan nieuwe stichtingen is altijd: zorg ervoor dat je een bestuur installeert met kennis van zaken. Een stichting is niet een hobby maar serious business, vergelijk het met ‘normale’ ondernemingen. Niet iedereen is er geschikt voor.

Mensen die willen doneren voor het goede doel kan ik adviseren om nauwkeurig te checken of zij voldoen aan de voorwaarden van de ANBI, de jaarrekening te controleren alvorens geld over te maken.
Voor je het weet draag je bij aan Joost mag weten wat van bijvoorbeeld de voorzitter.